In de uitverkoop bewegen de prijzen in winkels doorgaans het meest.
Bron: ING zakelijk Dirk Mulder
De korting loopt immers op naarmate de “sale” vordert. AI biedt (online) retailers de kans om het aanpassen van prijzen sterk te verfijnen. Dergelijke dynamische prijzen zijn in de luchtvaart en hotellerie al decennia gebruikelijk.
Prijzen worden daar op basis van tal van factoren, zoals beschikbaarheid, prijzen van concurrenten en klikgedrag naar boven en beneden aangepast. Steeds meer retailers slaan ook deze weg in, hoewel producten vaak minder gestandaardiseerd zijn dan hotelkamers of vliegtuigstoelen.
Amazon gebruikt al jaren geavanceerde algoritmes om data te analyseren, patronen te ontdekken en “real time” de prijzen aan te passen. Hierin spelen economische principes als prijsdiscriminatie (de juiste prijs voor individuele klanten) en prijselasticiteit (hoe verandert de vraag als de prijs verandert een belangrijke rol.
Om dit te kunnen doen is veel (historische) data nodig over bijvoorbeeld prijzen en verkopen, maar retailers kunnen putten uit een veelheid aan zogenoemde ‘pricing’ software om met dynamisch prijzen aan de slag te gaan.
Omoda zet AI vooral in bij verkoopproces en marketing
Omoda is een retailer die online en via winkels schoenen verkoopt, met meerdere jaren ervaring in de analyse van big data en met AI.
Omoda zet AI vooral in om het online verkoopproces te verbeteren. De modesector is seizoen gedreven met collecties die na 1 seizoen weer verdwijnen en een grote menselijke component in de inkoop. Hierdoor is de bijdrage die AI aan een slimmer voorraadmanagement kan leveren doorgaans kleiner. Juist in het verkoopproces en de marketing is veel data voorhanden om modellen mee te ontwikkelen.
Zo spelen modellen een rol in het bepalen welk klantensegment, welk specifiek online aanbod ziet. Ook zet het bedrijf een voorspellend model in om de sitebezoekers te identificeren waarbij de kans het grootst is dat ze alsnog tot aanschaf overgaan. Zogenoemde ‘retargeting’ marketingcampagnes, bijvoorbeeld via Facebook, zijn alleen op deze groep gericht.
De modellen vereisen voortdurende aanpassing. In de coronacrisis ontstonden nieuwe patronen, doordat bijvoorbeeld een klantengroep online ging kopen die voorheen alleen in de winkel kwam.
Hierdoor moesten modellen bijgestuurd en opnieuw getraind worden.
De inzet van kunstmatige of artificiële intelligentie (AI) kan een belangrijke bijdrage leveren aan het in goede banen leiden van de online groei. AI is nog geen gemeengoed, aangezien maar 14% van de retailers AI gebruikt.
Lees het hele artikel hier >