Goede voornemens
Als je iets wilt veranderen – Doe het nu!
We tellen af naar het einde van het jaar. Hoewel we vinden dat we veel bereikt hebben het afgelopen jaar, kan het volgend jaar weer een stukje beter. De één wil stoppen met roken, de ander afvallen en een ander gaat die gave reis maken of zijn/haar ambities waarmaken. Toch vervalt meer dan 80% van de mensen met goede voornemens binnen één jaar weer in hun oude patroon. Wat gaat er mis?
Meest populaire goede voornemens
Voordat we op de zaken vooruitlopen, is het misschien leuk om na te gaan met welke voornemens we massaal aan de haal gaan. Op nummer één staat natuurlijk afvallen, de droom die in menig hoofd rondspookt in de ‘vette’ decembermaand. Daarnaast staan minder stress op het werk, minder geld uitgeven, meer sporten en stoppen met roken in de top-5 van populairste goede voornemens. Al deze voornemens zij vrij radicaal, omdat ze vereisen dat je je levensstijl omgooit. En dat is niet gemakkelijk.
Uitstel is afstel
Hartstikke leuk dat we in december massaal beginnen na te denken over onze goede voornemens, maar waarom doen we dat in deze periode van het jaar? Heel simpel; het begin van een nieuw jaar geeft ons het idee dat we zelf ook opnieuw kunnen beginnen. Een schone lei, heerlijk toch? Helaas beseffen veel mensen niet dat wanneer we deze radicale verandering op 1 januari plannen, we eigenlijk al bezig zijn met uitstelgedrag. We plannen letterlijk in dat we over drie weken ons leven radicaal gaan omgooien. Maar wanneer de dag eenmaal daar is, is het net zo gemakkelijk om het toch nog iets verder uit te stellen. Toch kiezen veel mensen voor 1 januari omdat makkelijk bijgehouden kan worden hoe lang je al bezig bent. Daarnaast willen mensen ‘gelijk’ hun kans grijpen om zichzelf van een andere kant te laten zien. Helaas is januari geen succesformule: het is de slechtste maand voor goede voornemens, zo blijkt uit gegevens van StickK, een website die mensen helpt om persoonlijke doelen te bereiken door contracten met ze op te stellen. De in januari genomen voornemens werden het minst vaak volgehouden. De maand met het hoogste succespercentage is augustus, wanneer je terugkomt van vakantie en sowieso weer moet wennen aan nieuwe routines.
Hoe haal je wél je doel?
Door kleine stapjes te maken is de kans veel groter dat je je doel haalt. Je leefstijl drastisch omgooien kan veel stress opleveren en juist het tegenovergestelde effect teweeg brengen. Begin met bijvoorbeeld elke dag maar één schepje suiker in je thee in plaats van twee in plaats van een niet realistisch doel van tien kilo gewichtsverlies te stellen. Wil jij je leven toch drastisch omgooien? Begin dan nu! Jouw doorzettingsvermogen voor verandering is het grootst op het moment dat je jouw voornemen bedenkt. Dus doe het nu! Dus eet twee stuks fruit per dag, minder in het aantal sigaretten en ga elke dag een rondje wandelen. Jij bent zelf aanvoerder van je eigen ‘betere’ leven, maar leef niet in de illusie dat vanaf 1 januari alles beter wordt. Het wordt beter wanneer jij dat wilt, en niet eerder.
Bron: Codename Future